КРОК ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

опубліковано 10.08.2018 18:27

Водогосподарська галузь  - одна з найенергоємніших галузей України.

Щорічно ми перекачуємо близько 3 мільярдів куб.метрів надлишкових вод під час проходження повеней та паводків,  води, яка подається у маловодні регіони для забезпечення питного водопостачання, потреб промисловості, сільського господарства та інших галузей економіки, а також поверхневий стік річок до каскаду Дніпровських водосховищ.
Спожита електроенергія на ці цілі  Держводагентству коштує майже 1 млрд. гривень.
Вперше ми почали рахувати економіку витрат та шукати шляхи зменшення споживання електричної енергії.
За підтримки  Мінприроди та за безпосередньої допомоги  Держенергоефективності ми розпочинаємо пілотне впровадження 4-х енергосервісних договорів на потужних насосних станціях.
Енергосервіс  -  перспективний механізм, який дозволяє водному господарству поетапно вирішити основні проблеми в гідротехнічному управлінні водними ресурсами, перше – надмірну енергоємність насосно-силового обладнання,  друге -  технічну зношеність обладнання, випуск якого датується 60-70-ми роками.
Без залучення бюджетного фінансування буде здійснено заміну обладнання державних насосних станцій на більш сучасне та енергоефективне обладнання кращих європейських виробників.
Воно почне працювати вже з нового поливного сезону 2019 року. Економія коштів на оплату електроенергії складе близько 20%.
Ми вбачаємо гарні перспективи щодо подальшого впровадження енергосервісу у водогосподарській галузі.