Оперативна інформація про гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку в Україні станом на 11 квітня 2018 року

опубліковано 11.04.2018 10:20

Завершилось формування піків водопілля у басейні Західного Бугу, на більшості приток Прип'яті, малих річках Київської і Житомирської областей, у басейні Самари, на притоках Сіверського Дінця з амплітудою підйомів 70-220 см, на Айдарі біля Новоселівки (Луганська область) сформувався пік водопілля висотою 338 см. Станом на 8 годину 10 квітня на цих річках відмічається зниження рівнів води на 3-18 см, вода утримується на заплаві річок з перевищенням відмітки початкового затоплення окремих господарських споруд та населених пунктів у Новопсковському та Новоайдарському районах Луганської області.

Протягом минулої доби продовжувалось формування піків водопілля на нижніх ділянках Західного Бугу (Литовеж), на Горині (Вікаровичі) та Стирі (притоки Прип'яті), нижніх ділянках Тетерева з добовим підвищенням рівнів води на 1-5 см та подальшим затопленням заплав.

Продовжувався ріст рівнів водопілля на 3-25 см за добу у басейні Сули, Пслі, нижніх ділянках Ворскли, на В.Дніпрі, у басейні Десни, на окремих ділянках Сіверського Дінця та його притоці Оскіл, на нижніх ділянках Орелі (Царичанка) – на 41 см, з подальшим затопленням заплави у Полтавській, Сумській, Чернігівській областях.

На річках Карпат рівні води переважно знижувались з добовою інтенсивністю до 25 см, за виключенням окремих річок Закарпаття, де в результаті танення снігу у горах відмічалося підвищення рівнів води на 1-19 см за добу, без негативних наслідків. Продовжується наповнення Дністровського водосховища з добовою інтенсивністю 20-28 см.

Вода утримується на заплавах багатьох ділянок річок у Львівській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Луганській областях та окремих ділянках річок у Черкаській, Вінницькій, Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській, Закарпатській областях.

Дніпровські водосховища працюють згідно зі встановленими режимами.
Їх сумарний вільний об'єм станом на 10 березня становив 5325,1 млн.куб.м.

Вміст хлоридів у воді р. Інгулець біля Снігурівської ГНС становив 1080 мг/л (норма 350 мг/л), рівень – 6,80 м БС. На в/п Андріївка: хлориди – 380 мг/л, жорсткість – 13,0 мг.екв/л, рівень – 18,59 м БС, витрати – 19,82 куб.м/с.

Станом на 10 квітня скид води з Карачунівського водосховища наростаючим підсумком – 8,280 тис.куб.м.

На українській ділянці Дунаю протягом минулої доби рівні води знизилися на 1-4 см.

Станом на 9 годину 11 квітня рівні води на водпостах становили (см БС): Рені – 540 (небезпечний 570), Ізмаїл – 326 (небезпечний 352), Кілія – 174 (небезпечний 232), Вилкове – 86 (небезпечний 80).

Витрати води становили (куб.м/с): в/п Рені – 13200, в/п Ізмаїл – 7210, в/п Кілія – 7130, в/п Вилкове – 7050.

Придунайські водосховища наповнені на 99,7%.

Обстановка на Дністровському водосховищі станом на 10 квітня характеризувалася такими показниками: рівень – 121,10 м БС (НПР – 121,00 м БС), приплив – 571,00 куб.м/с, скид – 193,00 куб.м/с.

Вільний об’єм станом на 10 квітня становив 14,2 млн.куб.м.

Водосховища в басейні Південного Бугу працювали згідно зі встановленими режимами. Минулої доби рівень води у Ладижинському водосховищі становив 177,09 м БС (НПР – 177,00 м БС), приплив – 30,00 куб.м/с, скид – 30,00 куб.м/с.

Рівень води в Олександрівському водосховищі – 15,70 м БС (НПР –16,00 м БС), приплив – 102,50 куб.м/с, скид – 105,00 куб.м/с.

Водосховища у басейні Сіверського Дінця працювали згідно зі встановленими режимами. Станом на 10 квітня Червонооскільське водосховище наповнене на 99,4%, скид з нього становив 42,00 куб.м/с; Печенізьке водосховище наповнене на 100,5%, скид з нього становив 33,30 куб.м/с.       

Приплив води до Краснопавлівського водосховища становив 0,00 куб.м/с, скид – 1,50 куб.м/с (забір води для м. Харків), рівень – 110,24 м БС, водосховище наповнене на 38,5% (об’єм 157,87 млн.куб.м), жорсткість – 9,40 мг.екв./л.   

Канал Сіверський Донець – Донбас працював середньодобовими витратами 15,30 куб.м/с; скид з Райгородської греблі – 152,00 куб.м/с (середній за добу).

Обстановка на водогосподарських системах та комплексах гідротехнічних споруд контролюється водогосподарськими організаціями.

Попередження про несприятливі гідрометеорологічні явища

11-13 квітня у західних, Житомирській та більшості районів Вінницької області очікується надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

11-13 квітня, внаслідок продовження росту рiвнiв води, на Прип'яті (с.Рiчиця) можливе затоплення господарських споруд в окремих населених пунктах Ратнiвського району Волинської області.

11 квітня на високогір'ї Iвано-Франкiвщини очікується значна снiголавинна небезпека (3 рiвень).

За прогнозом Укргідрометцентру, 11 квітня мінлива хмарність.

Без опадів, лише у західних областях місцями невеликий дощ, гроза.

Вночі та вранці у південній частині подекуди туман.

Вітер переважно південно-східний, 3-8 м/с.

Температура вночі 6-11° тепла, у східних областях та Карпатах 2-7° тепла, вдень 18-23° тепла.

Інформація про надзвичайні ситуації

Басейн Прип’яті

За інформацією Волинського облводресурсів, станом на 9 годину 11 квітня у Волинській області тало-дощовими водами затоплено та підтоплено 3074 га сільськогосподарських угідь та підтоплено 11 садиб. Крім того, повеневими водами затоплено та підтоплено у Ратнівському районі 1260 га сільськогосподарських угідь, у Маневицькому районі затоплено 100 м комунальної автодороги.

У всіх управліннях водного господарства Волинського облводресурсів введений ІІ ступінь готовності до можливого виникнення надзвичайних ситуацій.

За інформацією Рівненського облводресурсів, станом на 9 годину 11 квітня залишаються підтопленими 77,5 га сільськогосподарських угідь у Рокитнівському районі.

Басейн Десни

За інформацією Деснянського БУВР станом на 10 квітня внаслідок високого рівня води на р. Снов, продовжується перелив ґрунтової дороги  довжиною 175 м між с. Великий і с. Малий Дирчин Городнянського району.

Повеневими водами р. Убідь у Сосницькому районі перелито дорогу місцевого значення Сосниця – Пекарів, довжиною – 105 м.

Внаслідок підйому рівня води в р. Десна, відсутнє поромне сполучення між смт Сосниця та селами Пекарівської сільської ради (с. Пекарів, с. Кнути, с. Костирів, с. Синютин).

Басейн Дніпра

За інформацією Сумського облводресурсів, внаслідок високих рівнів води в басейні р. Ворскла підтопленими залишаються понижені ділянки, сільські автошляхи, сільськогосподарські угіддя.

На р. Сула продовжувалося підвищення рівнів води на 3 см за добу (відмітка над нулем поста – 382 см, небезпечний рівень – 385 см). Внаслідок чого підтопленими залишаються місцеві автодороги, присадибні ділянки.

Карабутівське водосховище, розташоване на р. Ромен (притока р. Десна), наповнено до НПР, йде незначний перелив через гідроспоруду.

ПАТ «Сумихімпром» о 8 годині 10 квітня розпочали скид води зі шламонакопичувача.

Ситуація знаходиться під контролем Сумського облводресурсів.

За інформацією Полтавського облводресурсів станом на 8 годину
11 квітня відбувається перелив р. Ворскли через автомобільний міст дороги сполученням Котельва - Більськ у Котелевському районі. Шар води становить15-20 см.

За рахунок притоку води із Сумської області спостерігається підвищення рівня води на шлюзі-регуляторі розташованому на р. Ворскла у с.Деревки Котелевського району. Для безаварійного пропуску паводкових вод шлюз-регулятор відкритий.

За інформацією Запорізького облводресурсів, станом на 9 годину 11 квітня у частково підтопленому стані, без поверхневого затоплення, знаходиться 9 населених пунктів: у Василівському (с. Балки), Запорізькому (смт Малокатеринівка, с. Балабіно), Кам’янсько-Дніпровському (с.Знам’янка, с. Водяне, м. Кам’янка-Дніпровська), Мелітопольському (с. Удачне) та Токмацькому (с. Червоногірка, с. Садове) районах, загальною площею підтоплення 22,40 га, які розташовані в заплавах річок та в понижених ділянках.

За інформацією Київводресурсів, станом на 10 квітня, внаслідок проходження водопілля на малих річках Київської області, у Києво-Святошинському, Бородянському, Вишгородському, Макарівському, Фастівському районах підтопленими залишається 456,4 га сільськогосподарських угідь, 75 ділянок особистого сільського господарства.

Також, у Фастівському, Броварському, Згурівському, Переяслав-Хмельницькому, Баришівському районах та в м. Ірпінь ґрунтовими водами підтоплено 877 погребів, 198 ділянок особистого сільського господарства, 31,0 га сільськогосподарських угідь.

За інформацією Черкаського облводресурсів, станом на 10 квітня спостерігається підтоплення прилеглих територій, які знаходяться в низинах с. Свидівок. Шар води у підвалах та погребах становить 7-55 см.

Басейн Дуная

За інформацією Одеського облводресурсів, станом на 9 годину 11 квітня, у зв’язку із високими рівнями ґрунтових вод, підтопленими залишаються 151 га земель Ізмаїльського району та 547 га зрошуваних земель у Ренійському районі.

Насосними станціями Болградського МУВГ та Ізмаїльського УВГ здійснюється відкачування води із підтоплених територій.

Спостерігається початкове підтоплення незаселеної частини міста Вилкове. Внаслідок значного підвищення рівнів води у р. Дунай введено ІІ ступінь протипаводкового захисту.

Басейн Південного Бугу

За інформацією БУВР Південного Бугу, в с. Таборівка у заплаві р. Мертвовід Вознесенського району підтопленими залишаються 25 присадибних ділянок ґрунтовими водами (у 4-х будинках вода у підвалах).

Басейн Сіверського Дінця

За інформацією Сіверсько-Донецького БУВР у Харківській області ситуація на водних об’єктах в основному стабілізувалась.

У Донецькій області у Лиманському районі (с. Крива Лука) на річці Сіверський Донець за добу рівень води знизився на 50 см, відновлено рух транспорту по раніше підтопленому дерев’яному мосту.

За інформацією Луганського облводресурсів, у Старобільському районі затоплено 6 мостів, в м. Старобільськ підтоплено вулиці, у Новопсковському районі –4 мости, у Новоайдарському районі – 4 мости та 6 м автодороги через р. Айдар у напрямку с. Бахмутівка - с. Дубове (підвищення рівня води складає 54 см), у напрямку Маловенделівка - Новоайдар підтоплено 20 м дороги перед мостом та 100 м після мосту (підвищення рівня води складає 58 см). У Сватівському районі підтолений 1 міст (с. Мілуватка).

За інформацією Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Луганська область:

- на річці Айдар біля с. Новоселівка Старобільського району рівень води становить 514 см (зменшення за добу на 18 см), що перевищило відмітку підтоплення житлового сектору (488 см). На даний час водами підтоплено  0,1 га господарських ділянок, загрози підтоплень житлового сектору немає;

Всього за добу по Україні підрозділами ДСНС відкачано 1 тис. 740 м. куб води, залучалося 20 чол. о/с та 11 од. техніки.